Proste, pyszne i smaczne - dla urozmaicenia można dodać np. boczuś :)
Składniki:
- kapusta pekińska (ok 1 kg)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 60g roztopionego masła
- mała cebula (ok. 80 - 90g)
- 250g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 70g startego żółtego sera
- 50g startego cheddara
Kapustę umyć i pokroić na ćwiartki.
Zblanszować (ok. 5min) w bulionie warzywnym uważając, by liście się nie rozpadły. Odcedzić i ułożyć kapustę w żaroodpornym naczyniu.
Polać roztopionym masłem.
Cebulkę drobno posiekać, dodać śmietanę, natkę, sól i pieprz - polać kapustę sosem.
Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 35 min.
Smacznego!
świetny pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńTo też był mój pierwszy raz :) ale na pewno nie ostatni :D
Usuń