Puszysta, chrupiąca, z wilgotnym nadzieniem :)
Składniki:
ciasto:
- 180g mąki
- 90g letniej wody
- 20g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g oliwy
- 1 łyżka suszonego (lub świeżego) koperku
nadzienie:
- 1 cebula
- masło
- 100g łososia
- 200g śmietanki 30%
- 2 jajka
- pieprz
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- tarty ser żółty
Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Formę do tarty (fi 22cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tarty, formując wysoki brzeg.
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle; łososia pokroić na małe kawałki - ułożyć na cieście drożdżowym.
Śmietankę wymieszać z musztardą, pieprzem i roztrzepanymi jakami - wlać do formy, posypać startym serem. Całość odstawić do wyrośnięcia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C [grzanie dolne] przez ok. 50 min. (do zarumienienia i upieczenia spodu).
Smacznego!
świetny pomysł, wygląda smacznie:) drożdżowej tarty jeszcze nie robiłam:d
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń