wtorek, 4 marca 2014

Zupa brokułowa z z prażonymi migdałami, fetą i lazurem



Składniki:
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 300g brokuła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100g słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • woda
  • 50g płatków migdałów
  • ser feta
  • ser pleśniowy lazur


Warzywa obrać i  pokroić na kawałki. 

Cebulę i czosnek poddusić na oliwie. Dodać marchewkę, ziemniaka, 200g brokuła, kostkę i przyprawy.  Zalać wodą -  gotować ok. 25 min. w temperaturze 90C.

Po ugotowaniu zblendować i zaprawić śmietanką - chwilę pogotować.

Migdały uprażyć na suchej patelni, pozostałego brokuła zblanszować w osolonym wrzątku, fetę i lazura pokroić w kosteczkę.  Wrzucić dodatki do gorącej zupy. 

Smaczego!

2 komentarze: