Tydzień brokułowy trwa...dziś brokuł zapiekany w cieście francuskim :)
Składniki: [2 sztuki]
- 150g ciasta francuskiego
- 150g brokuła
- 100g boczku wędzonego surowego
- feta
- 10g masła
- 10g mąki
- 150g mleka
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Brokuła zblanszować we wrzątku (nie solić). Pokroić.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
Fetę pokroić w kosteczkę.
Z masła, mąki, mleka, sprasowanego czosnku, pieprzu i gałki przygotować sos beszamelowy - sposób przygotowania znajdziesz tu.
Foremki żaroodporne wyłożyć pergaminem, ułożyć rozwałkowany pasek ciasta francuskiego.
Ułożyć warstwę brokuła i boczku - posypać fetą (nie za dużo, gdyż feta jest dość słona).
Polać niewielką ilością sosu beszamelowego, przykryć plasterkiem ciasta francuskiego i skleić boki.
Piec w nagrzanym do 200C piekarniku przez 25 min., następnie odwrócić i podpiec spód przez 15 min.
Smacznego!
Bez boczku bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBoczuś można dać pieskowi :-D
Usuńmmmm... wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html
Serdecznie dziękuję - czuję się zaszczycona! :*
Usuńświetny przepis na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń