czwartek, 6 marca 2014

Brokuł w cieście francuskim

Tydzień brokułowy trwa...dziś brokuł zapiekany w cieście francuskim :)

Składniki: [2 sztuki]
  • 150g ciasta francuskiego
  • 150g brokuła
  • 100g boczku wędzonego surowego
  • feta
  • 10g masła
  • 10g mąki
  • 150g mleka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Brokuła zblanszować we wrzątku (nie solić). Pokroić.

Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć.

Fetę pokroić w kosteczkę.

Z masła, mąki, mleka, sprasowanego czosnku, pieprzu i gałki przygotować sos beszamelowy - sposób przygotowania znajdziesz tu.

Foremki żaroodporne wyłożyć pergaminem, ułożyć rozwałkowany pasek ciasta francuskiego.

Ułożyć warstwę brokuła i boczku - posypać fetą (nie za dużo, gdyż feta jest dość słona).

Polać niewielką ilością sosu beszamelowego, przykryć plasterkiem ciasta francuskiego i skleić boki.

Piec w nagrzanym do 200C piekarniku przez 25 min., następnie odwrócić i podpiec spód przez 15 min.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bez boczku bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... wygląda wspaniale!
    Bardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję - czuję się zaszczycona! :*

      Usuń
  3. świetny przepis na pewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń