Składniki:
- ok. 400g ciemnych markiz (np. oreo)
- 60g masła
- 350g śmietanki 30%
- 450g serka mascarpone
- opcjonalnie: 25-30g cukru pudru [moje markizy były dość słodkie, więc zrezygnowałam z cukru]
- 150g borówki amerykańskiej
Tortownicę lub formę do tart (Ø 23 cm) wyłożyć pergaminem.
250g markiz zmielić lub skruszyć, wymieszać z roztopionym masłem - wykleić masą dno formy.
Pozostałe ciasteczka rozkleić i wyłożyć nimi brzeg tortownicy, wciskając je w masę markizową na dnie formy.
Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać z mascarpone - przełożyć masę na markizy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Po schłodzeniu udekorować borówkami.
Smacznego!
Ale mam na noc smaka... pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZapraszam w swoje skromne progi w wolnej chwili.