Pyszna zupa - krem z grillowanych warzyw z paluchami teściowej
Składniki:
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 20g oliwy
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 200g brokuła
- 1 kostka rosołowa
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100g słodkiej śmietanki (np. 30%)
- woda
Warzywa obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Skropić oliwą i zarumienić na grillu (ok. 10-15 min).
Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę i przyprawy - gotować ok. 25 min. w temperaturze 90C.
Po ugotowaniu zblendować i zaprawić śmietanką - chwilę pogotować.
Podawać z grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub paluchami teściowej.
Smacznego!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń