niedziela, 23 marca 2014

Zapiekanka kapuściana

Smaczna zapiekanka z zasmażanej kapusty kiszonej i kapusty pekińskiej



Składniki:

  • 400g kapusty pekińskiej
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180g fety
  • 150g sera żółtego
  • 200g pomidorów z puszki
  • pieprz


Kapustę pekińską pokroić w paseczki i zblanszować przez 5 min. we wrzątku. Odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego.

Fetę pokroić w kosteczkę, posypać kapustę pekińską. Oprószyć pieprzyem.


Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem cukru.


Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować (ok. 10 min.). Odcedzić i dodać do cebulki - zasmażyć.
(gdyby była za sucha, dodać masła)

Następnie przełożyć zasmażoną kapustę do naczynia żaroodpornego,  polać pomidorami z puszki,oprószyć pieprzem i posypać startym żółtym serem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz