Słodkie kąski na ząb :)
- 250g ciasta francuskiego (przepis tu)
- 2 żółtka
- 2 białka
- 40g cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 330g twarogu sernikowego
- 20 g masła
- 75 ml śmietany kremówki
- 15g mąki ziemniaczanej
Z ciasta wykroić krążki o średnicy ok. 5-6cm, włożyć w papilotki dopasowane do formy do muffinek (24 szt.)
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić (średnio sztywna piana).
Do sera dodać roztopione i wystudzone masło, śmietankę, mąkę ziemniaczaną - wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem.
Dodać białka - delikatnie wymieszać.
Wlać masę do papilotek z ciastem francuskim, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - piec 15min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec ok. 40min.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, następnie wstawić do lodówki.
Na wierzch nałożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub wiśniowej.
Na wierzch nałożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub wiśniowej.
Smacznego!
Zjadłabym. Wyglądają pięknie. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, to czekamy na przepis :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:D
OdpowiedzUsuń