Wyjątkowe ciasteczka z nadzieniem daktylowym!
Składniki:
- 300g daktyli bez pestek
- 200g soku jabłkowego
- 150g masła
- 90g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 130g mąki żytniej
- 130g mąki pszennej
- 50g płatków owsianych (nie instant)
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
Nadzienie:
Sok zagotować. Daktyle posiekać, wrzucić do soku - gotować aż daktyle zmiękną, a sok wyparuje.
Odstawić do wystudzenia, następnie zblendować.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i skórkę - nadal ucierać.
Pomieszać wszystkie sypkie składniki - dodawać porcjami do masła z cukrem i jajkiem naprzemiennie z musem jabłkowym - wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia [ok.2,5 godziny ; ciasto jest dość lepkie]
Ciasto podzielić na 3 części, każdą ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia, oprószyć wierzch i przykryć drugim kawałkiem papieru - rozwałkować na prostokąt.
Na każdym prostokącie (wzdłuż) ułożyć 'wałeczek' farszu - zawinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25min.
Po wyjęciu z piekarnika chwilkę przestudzić i jeszcze ciepłe pokroić na kawałki o szerokości ok 2-3cm.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie, napewno sprubuję ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNadzienie daktylowe musi smakować obłędnie! Ciasteczka - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne! :)
UsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń