sobota, 8 lutego 2014

Parówki zapiekane w cieście francuskim

Nie macie pomysłu na ekspresowy obiad? Polecam parówki zapiekane w cieście francuskim :)

Składniki: (na 2 zapiekanki)
  • 200g ciasta francuskiego
  • 6 cienkich parówek 
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 60g śmietanki 30%


Cebulkę pokroić w cienkie piórka, usmażyć na złoto z dodatkiem cukru.

Foremki żaroodporne wyłożyć pergaminem.

Ciasto rozwałkować, włożyć do foremek (powinno przykryć dno i boki)

W Każdej foremce ułożyć po 3 parówki, usmażoną cebulkę i żółty ser. Polać odrobiną śmietanki i przykryć płatkiem ciasta francuskiego.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min (do uzyskania złotego koloru na wierzchu), następnie wyciągnąć z foremek (pergamin ułatwi zadanie), przełożyć spodem do góry i zarumienić dół - ok. 10-15 min.

Smacznego!

4 komentarze: