Składniki: [16 szt]
- 21 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
- 350g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 150g pomidorów z puszki
- 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- starty żółty ser - ok. 150g
sos beszamelowy:
- 20g masła
- 20g mąki
- 300g mleka
- szczypta pieprzu i soli
- 100g pomidorów z puszki
Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min. Dodać 100g startego żółtego sera - wymieszać.
Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Polać muszle sosem , posypać serem.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180c przez 25-30min.
Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Smacznego!
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180c przez 25-30min.
Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń