piątek, 21 lutego 2014

Muszle w pomidorach





Składniki: [16 szt]
  • 21 muszli makaronowych (conchiglioni/ jumbo shells]
  • 350g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 150g pomidorów z puszki
  • 1 - 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • starty żółty ser - ok. 150g
sos beszamelowy:
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 300g mleka
  • szczypta pieprzu i soli
  • 100g pomidorów z puszki

Makaron ugotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie 13min)

Odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę drobno posiekać i zarumienić na maśle, dodać mięso, pomidory (wraz z sosem) i przyprawy - dusić przez ok. 15 min. Dodać 100g startego żółtego sera - wymieszać.

Nałożyć farsz do każdej muszli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. 

Gotować ok. 6 min. stale mieszając, aż sos zgęstnieje.

Polać muszle sosem , posypać serem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180c przez 25-30min.

Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

Smacznego!

1 komentarz: