Składniki: [okrągła forma do tart 22cm]
- 500g kremowego serka [cream cheese]
- 140g cukru
- 3 żółtka
- 160g śmietanki 30%
- 40g mąki kukurydzianej
- sok z cytryny 3-4 łyżki
- 2 łyżki koniaku np. Grand Marnier
- 2 białka
Serek o temperaturze pokojowej utrzeć z połową cukru.
Dalej ucierać dodając po jednym żółtku. Dodać śmietankę, mąkę kukurydzianą, sok z cytryny i koniak - wymieszać na gładką masę.
Białka ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać za pomocą rózgi z masą serową.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przelać masę serową.
Foremkę postawić na ręczniku papierowym na większej, głębokiej blaszce - zalać gorącą wodą do połowy wysokości foremki z masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok 60 min.
[jeśli w czasie pieczenia wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryć folią aluminiową]
[po około 30 minutach uzupełnić gorącą wodę, która wyparuje]
Zaraz po upieczeniu odkleić papier/ folię aluminiową od brzegów ciasta - jeśli się tego nie zrobi na gorąco, ciężko odkleić bez uszkodzenia brzegu serniczka.
Smacznego!
Lubię serniki, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:-) zapraszam!
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń