niedziela, 23 lutego 2014

Kremowy serniczek


Składniki: [okrągła forma do tart 22cm]

  • 500g kremowego serka [cream cheese]
  • 140g cukru
  • 3 żółtka
  • 160g śmietanki 30%
  • 40g mąki kukurydzianej
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
  • 2 łyżki koniaku np. Grand Marnier
  • 2 białka

Serek o temperaturze pokojowej utrzeć z połową cukru.

Dalej ucierać dodając po jednym żółtku. Dodać śmietankę, mąkę kukurydzianą, sok z cytryny i koniak - wymieszać na gładką masę.

Białka ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać za pomocą rózgi z masą serową.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przelać masę serową.

Foremkę postawić na ręczniku papierowym na większej, głębokiej blaszce - zalać gorącą wodą do połowy wysokości foremki z masą serową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok 60 min.
[jeśli w czasie pieczenia wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryć folią aluminiową]

[po około 30 minutach uzupełnić gorącą wodę, która wyparuje]

Zaraz po upieczeniu odkleić papier/ folię aluminiową  od brzegów ciasta - jeśli się tego nie zrobi na gorąco, ciężko odkleić bez uszkodzenia brzegu serniczka.

Smacznego!

4 komentarze: