Składniki:
- ciasto francuskie
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki Vegety
- [szczypta soli - jeżeli używamy kupionej Vegety, sól jest zbędna, gdyż przyprawa jest wystarczająco słona]
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 marchewka
sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kostki rosołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 80g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki
- listki świeżej bazylii
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i startą na grubych oczkach marchewką. Wymieszać.
Wyłożyć masę mięsną na ciasto francuskie - zwinąć w rulon.
Pokroić na paski o szerokości 2 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (układając na ciętej stronie, czyli masą mięsną ku górze/ dołowi)
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25-30 min. (do uzyskania złotego koloru)
Wygladaja baardzo zachecajaco :)
OdpowiedzUsuń