poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Mięsne ślimaczki



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki Vegety
  • [szczypta soli - jeżeli używamy kupionej Vegety, sól jest zbędna, gdyż przyprawa jest wystarczająco słona]
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 marchewka
sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 80g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • listki świeżej bazylii



Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i startą na grubych oczkach marchewką. Wymieszać.

Wyłożyć masę mięsną na ciasto francuskie - zwinąć w rulon.

Pokroić na paski o szerokości 2 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (układając na ciętej stronie, czyli masą mięsną ku górze/ dołowi)

Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25-30 min. (do uzyskania złotego koloru)

Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!



1 komentarz: