Ostatnio miałam przyjemność przetestowania esencji do sosów - na pierwszy rzut poszła esencja do sosu pieczeniowego jasnego i muszę przyznać, że nadaje sosom idealną konsystencję i ciekawy smak. Warto spróbować, dlatego wraz z Knorrem przygotowałam dla Was przedświąteczną niespodziankę - spośród osób, które zgłoszą pod tym wpisem chęć wypróbowania esencji wybiorę/ wylosuję kilka, do których trafią zestawy :)
Składniki:
- 100g cebuli
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 marchewka
- 500g gulaszu wieprzowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- esencja sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 50g śmietanki 30%
- szczypta mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle dodając miód.
Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie zapałki - chwilę razem podsmażyć.
Dodać mięso, pieprz, Vegetę, paprykę - podsmażyć.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Dodać esencję i śmietankę [jeżeli sos będzie za rzadki, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie]
Podawać z ziemniakami lub pyzami na parze.
Smacznego!
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie przetestuję esencje , nigdy dość eksperymentów i urozmaiceń w kuchni.
Pozdrawiam
Marta
Dzień dobry,
Usuńproszę przesłać adres do wysyłki na maila: magnolia0joaska@gmail.com [w środku jest zero]. Potwierdzę otrzymanie maila :)
Pozdrawiam