Lubicie żurek w chlebie?
Jeśli Wasza odpowiedź brzmi 'tak' , zachęcam do upieczenia chleba własnoręcznie - nic trudnego :)
Składniki: [na 3 średnie bochenki - każdy na ok. 3 chochle żuru]
- 20g drożdży
- 350g kwaśnego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 100g pszenicy (zmielić na mączkę)
- 450g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 20g oliwy
Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn
[można podgrzać do temperatury 37C, by chlebek szybciej wyrósł]
Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto ładnie odchodzące od dłoni - jeżeli będzie zbyt lepkie, dodać mąki. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
[wskazówki nt. wyrabiania chleba znajdziesz tu]
Uformować 3 kule, ułożyć na blaszce, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 25-30min.
[chleb powinien być ładnie zarumieniony zarówno z wierzchu, jak i d spodu]
Po wystudzeniu odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
Żurek wlewać przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz