niedziela, 5 kwietnia 2015

Chlebek do żurku

Lubicie żurek w chlebie? 

Jeśli Wasza odpowiedź brzmi 'tak' , zachęcam do upieczenia chleba własnoręcznie - nic trudnego :)


Składniki: [na 3 średnie bochenki - każdy na ok. 3 chochle żuru]
  • 20g drożdży
  • 350g kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g pszenicy (zmielić na mączkę)
  • 450g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20g oliwy



Z drożdży,  mleka i cukru zrobić zaczyn 
[można podgrzać do temperatury 37C, by chlebek szybciej wyrósł]

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto ładnie odchodzące od dłoni - jeżeli będzie zbyt lepkie, dodać mąki. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. 

[wskazówki nt. wyrabiania chleba znajdziesz tu]

Uformować 3 kule, ułożyć na blaszce, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 25-30min. 
[chleb powinien być ładnie zarumieniony zarówno z wierzchu, jak i d spodu] 

Po wystudzeniu odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.

Żurek wlewać przed podaniem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz