Składniki:
spód:
- 70g płatków owsianych
- 70g margaryny
- 30g cukru
- 10g oliwy
- 10g mleka
- 90g mąki
masa:
- 200g kaszy jaglanej
- 450g mleka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 65g cukru
- 1 łyżeczk startej skórki z cytryny
- bakalie [rodzynki, żurawina, morele]
Spód:
Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto - wykleić spód małej tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 14 minut.
Masa:
Kaszę ugotować w mleku (15 minut), przestudzić i zmielić.
Dodać gęstą część mleka kokosowego i połowę wody (drugą połowę zostawić, by dodać do masy, gdyby była za gęsta) oraz pozostałe składniki - wymieszać.
Masa nie powinna być zbyt gęsta - gdyby była, dodać pozostałą część wody kokosowej.
(+ mleko, jeśli nadal będzie zbyt gęste i zbite)
Wylać masę na podpieczony spód, upiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 min.
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo oryginalne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrawie jak keks :P
Usuń