niedziela, 5 kwietnia 2015

Żurek w chlebie

Dobry żurek nie jest zły :)

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200g surowego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 gałązka naci selera
  • woda (ok 1500-1700g)
  • 400g zakwasu na żurek
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki Vegety 
  • szczypta soli [jeżeli dajecie Vegetę kupną, nie dodawać soli - Vegeta jest słona]
  • 1 domowa kostka bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 suszone grzybki (namoczone)
  • 60g śmietanki 30%



Cebulkę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na klarowanym maśle.

Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni (bez tłuszczu).

Cebulę, czosnek, boczek, przyprawy i grzybki włożyć do garnka.

Warzywa pokroić na małe kawałki, włożyć do koszyczka, który można wstawić do garnka 
[z warzyw potrzebny nam jedynie wywar, nie będą serwowane z żurem]

Zalać wodą - gotować ok. 25min. w temperaturze 90C.

Wyjąć koszyczek z warzywami, dodać zakwas - gotować ok. 10min.

Na minutę przed końcem gotowania zaprawić śmietanką.

Podawać w chlebku.

Smacznego! 

1 komentarz: