Dobry żurek nie jest zły :)
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200g surowego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 gałązka naci selera
- woda (ok 1500-1700g)
- 400g zakwasu na żurek
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki Vegety
- szczypta soli [jeżeli dajecie Vegetę kupną, nie dodawać soli - Vegeta jest słona]
- 1 domowa kostka bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 suszone grzybki (namoczone)
- 60g śmietanki 30%
Cebulkę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na klarowanym maśle.
Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni (bez tłuszczu).
Cebulę, czosnek, boczek, przyprawy i grzybki włożyć do garnka.
Warzywa pokroić na małe kawałki, włożyć do koszyczka, który można wstawić do garnka
[z warzyw potrzebny nam jedynie wywar, nie będą serwowane z żurem]
Zalać wodą - gotować ok. 25min. w temperaturze 90C.
Wyjąć koszyczek z warzywami, dodać zakwas - gotować ok. 10min.
Na minutę przed końcem gotowania zaprawić śmietanką.
Podawać w chlebku.
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń