środa, 8 kwietnia 2015

'Risotto' ze szpinakiem

Szpinak uwielbiam - chyba w każdej postaci...dziś stał się dodatkiem do ryżu :)


Składniki:
  • 500g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 1,5 łyżeczki domowej Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej  w proszku
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 150g ryżu arborio
  • opcjonalnie sól, mleko


Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić Vegetą, pieprzem i papryką, podsmażyć na złoto.

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek przecisnąć przez praskę - zeszklić.

Dodać szpinak i przyprawy - dusić do odparowania nadmiaru wody, następnie dodać  kurczaka - poddusić.
[ewentualnie doprawić solą - domowa Vegeta jest mniej słona od kupnej]

Ryż ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu, przed podaniem dodać do szpinaku z kurczakiem - wymieszać.
[jeśli risotto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę mleka]

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm, też przepadam za szpinakiem :) Bardzo smakowte danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Szpinak uwielbiam w każdej postaci :)

      Usuń
    2. To nie jest risotto... Zdecydowanie nie jest.
      Sky

      Usuń
    3. Eee tam...jak zwał, tak zwał :-D Jest arborio, jest impreza :)

      A tak na serio: dlatego jest w cudzysłowie :P

      Usuń