Szpinak uwielbiam - chyba w każdej postaci...dziś stał się dodatkiem do ryżu :)
Składniki:
- 500g polędwiczek z piersi kurczaka
- 1,5 łyżeczki domowej Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 150g ryżu arborio
- opcjonalnie sól, mleko
Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić Vegetą, pieprzem i papryką, podsmażyć na złoto.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek przecisnąć przez praskę - zeszklić.
Dodać szpinak i przyprawy - dusić do odparowania nadmiaru wody, następnie dodać kurczaka - poddusić.
[ewentualnie doprawić solą - domowa Vegeta jest mniej słona od kupnej]
Ryż ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu, przed podaniem dodać do szpinaku z kurczakiem - wymieszać.
[jeśli risotto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę mleka]
Smacznego!
Mmm, też przepadam za szpinakiem :) Bardzo smakowte danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Szpinak uwielbiam w każdej postaci :)
UsuńTo nie jest risotto... Zdecydowanie nie jest.
UsuńSky
Eee tam...jak zwał, tak zwał :-D Jest arborio, jest impreza :)
UsuńA tak na serio: dlatego jest w cudzysłowie :P