Cudownie czekoladowy mazurek podbił serca członków mojej rodzinki - pyyyszny i piekielnie czekoladowy :D
Ciasto:
- 200g czekolady deserowej (zawartość kakao min. 75%)
- 50g masła
- 7 jajek
- 45g cukru
Masa:
- 200g śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki miodu
- 200g czekolady deserowej (zawartość kakao min. 75%)
- 20g masła
- 25g spirytusu
Dodatkowo:
- dżem z jeżyn lub z czarnej porzeczki
- orzechy lub pistacje do dekoracji
Masło i czekoladę rozpuścić i nieco przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Do piany dodać żółtka i stopniowo wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Równomiernie rozsmarować na dużej blaszce [40 x 35cm] wyłożonej pergaminem.
Piec w temperaturze 180C [termoobieg] przez 12 min.
Wystudzić i przekroić na 4 równe części.
Masa:
Śmietankę zagotować z miodem, dodać pokruszoną czekoladę - rozpuścić.
Dodać masło i spirytus - wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Odstawić masę do czasu, gdy nieco stężeje - powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu.
Pierwszą część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć na nim drugi placek, posmarować masą i przykryć trzecią częścią ciasta, na którą nałożyć kolejną warstwę masy [niewielką część masy zostawiamy do dekoracji] i przykryć ostatnim plackiem.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Masę podgrzać, udekorować nią i orzechami wierzch mazurka.
Smacznego!
Mmmmm... pyszności :D
OdpowiedzUsuń:-D
Usuń*.* to ja czekam na przepis!
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
Usuńwyglada wysmienicie, i juz nie moge sie doczekac sie kiedy go wykonam:) p.Joanno czy Ty mieszkasz w wojewodztwie malopolskim?:)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :) Nie, jestem z dolnośląskiego :)
UsuńWygląda bardziej jak tort :) Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCzekoladożercy się zażerali :) więc chyba był smaczny :)
UsuńNaprawdę cudownie czekoladowy, poproszę w wersji z mleczną czekoladą ;-)
OdpowiedzUsuńMożna szaleć z różnymi typami czekolady (regulując ilość dodanego cukru :)) Następnym razem z rumem :D
Usuń