Jej zaletą jest to, że jest dobra zarówno tuż po przygotowaniu, jak i na drugi dzień :)
Składniki: [3 sztuki]
- 100g makaronu (np. świderki)
- 250g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 20g masła
- 20g mąki
- 250g mleka
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 125g mozzarelli
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
Makaron ugotować w osolonym wrzątku (minuta krócej niż czas podany na opakowaniu, by uzyskać twardy makaron)
Pierś zmielić z marchewką, wymieszać z Vegetą i pieprzem.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, usmażyć na złoto z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Masło roztopić dodać mąkę, mleko, przyprawy - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać drobno pokrojoną mozzarellę - gotować ok 7 min. stale mieszając. W międzyczasie odparować szpinak na patelni z dodatkiem sprasowanego czosnku (podsmażyć do czasu, gdy woda odparuje) -dodać do sosu i wymieszać.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć:
- warstwę makaronu
- surowy, zmielony kurczak z marchewkę
- cebula
Całość zalać sosem i zapiec w piekarniku w temperaturze 190C przez ok. 35min.
Smacznego!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń