Pyszne i lekkie - doskonałe jako przekąska sama w sobie oraz jako dodatek np. do barszczyku :)
Składniki:
- ciasto francuskie
- 50g cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 50g pistacji
- 100g fety
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Posiekać cebulkę, rozdrobnić pistacje i zioła.
Dodać jajko, ser feta i sos sojowy - dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
Pokroić ciasto na prostokąty o szer. 10cm. Układać farsz wzdłuż dłuższego boku, zawinąć w rulon zaczynają od boku z nadzieniem. Obrócić tak, by zlepiony bok znajdował się od spodu. Pokroić na paszteciki o długości ok. 5cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem, by były bardziej złociste.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20min.
Smacznego!
Pistacje <3 One są uzależniające :)
OdpowiedzUsuń:-) oj taaaak!
UsuńNigdy takich nie jadlam ale jak sobie wyobrażę smak to zaczynam ci mocno zazdrościć:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! :)
Usuń