środa, 1 stycznia 2014

Paszteciki z pistacjami

Pyszne i lekkie - doskonałe jako przekąska sama w sobie oraz jako dodatek np. do barszczyku :)

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 50g cebuli
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 50g pistacji
  • 100g fety
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego


Posiekać cebulkę, rozdrobnić pistacje i zioła.  

Dodać jajko, ser feta i sos sojowy - dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.


Pokroić ciasto na prostokąty o szer.  10cm. Układać farsz wzdłuż dłuższego boku, zawinąć w rulon zaczynają od boku z nadzieniem.  Obrócić tak, by zlepiony bok znajdował się od spodu. Pokroić na paszteciki o długości ok. 5cm.  Posmarować roztrzepanym jajkiem, by były bardziej złociste.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20min.

Smacznego!

4 komentarze: