Smakowite gołąbki wg. Jakubiaka - warto spróbować :)
Składniki:
- mała kapusta
- 100g kaszy jęczmiennej mazurskiej
- czerwona cebula
- 400g wątróbki drobiowej (np. z indyka)
- 200g śliwek wędzonych
- wódka do zalania śliwek
- 1 żółtko
- 1 jako
- sól, pieprz
sos śliwowy:
- 100g suszonych śliwek kalifornijskich
- ok. 300g bulionu
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Śliwki wędzone, polskie namoczyć w wódce - 24 godziny.
Kapustę sparzyć i przygotować liście na gołąbki [instrukcję znajdziesz tu].
Kaszę wymieszać z 1 żółtkiem, zalać wodą w proporcji 1:2,5, posolić i ugotować (15min).
Po ugotowaniu odstawić, by naciągnęło wodę - nadmiar po ok. 10-15min. odsączyć.
Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle.
Dodać drobno pokrojoną wątróbkę. Gdy wątróbka będzie zarumieniona, dodać odsączone z alkoholu, wydrylowane, pokrojone śliwki - podsmażyć, by odparować alkohol.
Odstawić do wystudzenia, następnie wymieszać z kaszą i jajkiem. Doprawić solą.
Zawinąć 2-3 łyżki farszu w każdy liść kapusty, ułożyć w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
Zalać bulionem i ugotować na miękko
[w szybkowarze: 1 min. od puszczenia pary ; w garnku: ok 1,5 godziny]
Sos:
Śliwki pokroić, zalać bulionem - gotować ok 15 min (do czasu, aż śliwki zaczną się rozpadać)
Zaprawić mąką ziemniaczaną (wymieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody, wlać do sosu)
Doprawić pieprzem.
Podawać gołąbki z sosem.
Smacznego!
Pięknie wygląda, i ta wódeczka, ciekawe połączenie - z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Spróbuj koniecznie :))
UsuńCiekawe połączenie smaków , a jako że bardzo lubię wędzone śliwki, na pewno spróbuję .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie . Lipka : http://sio-smutki.bloog.pl/
Ja za śliwkami wędzonymi nie przepadam, ale w tym połączeniu dały radę - były pyszne :)
UsuńWdepnę z rewizytą :)
Wow, nie potrafie sobie wyobrazic, jak to smakuje (chociaz wierze, ze bardzo dobrze). Musisz mnie po prostu na degustacje zaprosic!!! ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie. Kasieńko, jesteś zaproszona! :)
UsuńCiekawy ten przepis, skopiowałam i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie powiem...ciekawy :)))
Usuń