środa, 1 stycznia 2014

Cannelloni w sosie feta


Składniki:
farsz:
  • 14 rurek cannelloni
  • 250g piersi z  kurczaka
  • 50g cebuli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100g marchewki
  • 1 pomidor
sos:
  • 20g masła
  • 20g mąki
  • 250g mleka
  • 200g sera feta
  • 100g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 pomidor
  • (opcjonalnie mozzarella)


Piersi zmielić z cebulą i przyprawami. Dodać startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory.

Wypełnić nieugotowane rurki cannelloni farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Sos:

Roztopić masło, dodać mąkę, mleko, śmietankę i pieprz - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Dodać rozdrobnioną fetę, gotować przez ok. 6 min. stale mieszając.

Pomidora pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć na rurkach cannelloni.

Zalać sosem, ewentualnie posypać odrobiną mozzarelli, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45min.

Smacznego!


2 komentarze: