Składniki:
farsz:
farsz:
- 14 rurek cannelloni
- 250g piersi z kurczaka
- 50g cebuli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 100g marchewki
- 1 pomidor
sos:
- 20g masła
- 20g mąki
- 250g mleka
- 200g sera feta
- 100g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 pomidor
- (opcjonalnie mozzarella)
Piersi zmielić z cebulą i przyprawami. Dodać startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory.
Wypełnić nieugotowane rurki cannelloni farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Roztopić masło, dodać mąkę, mleko, śmietankę i pieprz - dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Dodać rozdrobnioną fetę, gotować przez ok. 6 min. stale mieszając.
Pomidora pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć na rurkach cannelloni.
Zalać sosem, ewentualnie posypać odrobiną mozzarelli, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45min.
Smacznego!
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuń:P
Usuń