Pulchniutkie i soczyste - lubicie?
Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
Składniki: [ok. 10 szt.]
- 1 banan
- 1 jabłko
- 50g mleka
- 100g śmietanki 30% [można użyć mleka, jeśli chcemy mieć racuszki mniej kaloryczne]
- 1 jajko
- 25g cukru
- 25g oliwy
- 150g mąki
- 15g drożdży
- szczypta soli
Banana pokroić na cienkie (3-4mm) plasterki, jabłka (bez gniazd nasiennych) w kostkę.
Pozostałe składniki połączyć w gładkie ciasto - dodać owoce, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 min. do wyrośnięcia.
Nabierać łyżką i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam ! Najlepsze z cukrem pudrem ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, prawda! :)))
UsuńMnie wystarczą jabłka w nich :)
OdpowiedzUsuńZaszalałam tym razem i dodałam też banany :))
UsuńRacuchy............................mniam. Daaaaaaaaaaawno nie robiłam, czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńU mnie też caaaałe wieki nie było :)
Usuń