niedziela, 5 stycznia 2014

Racuchy z jabłkami i bananami

Pulchniutkie i soczyste - lubicie?
Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

Składniki: [ok. 10 szt.]

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 50g mleka
  • 100g śmietanki 30% [można użyć mleka, jeśli chcemy mieć racuszki mniej kaloryczne]
  • 1 jajko
  • 25g cukru
  • 25g oliwy
  • 150g mąki
  • 15g drożdży
  • szczypta soli

Banana pokroić na cienkie (3-4mm) plasterki, jabłka (bez gniazd nasiennych) w kostkę.

Pozostałe składniki połączyć w gładkie ciasto - dodać owoce, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 min. do wyrośnięcia.

Nabierać łyżką i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ! Najlepsze z cukrem pudrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie wystarczą jabłka w nich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy............................mniam. Daaaaaaaaaaawno nie robiłam, czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń