Zapiekanka z kalafiora :-)
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 średnie cebule
- oliwa
- 1 łyżeczka cukru
- 50g schabu tradycyjnego (lub szynki)
- 30g masła
- 30g mąki
- 250g mleka
- szczypta soli
- pieprz
- 125g mozzarelli
Umytego kalafiora zblanszować we wrzątku. Pokroić. Ułożyć w foremkach żaroodpornych
Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na złoto na oliwie z dodatkiem cukru. Wyłożyć na kalafior.
Schab pokroić w cienkie paseczki - ułożyć na cebulce.
Z masła, mąki, mleka i przypraw przygotować sos beszamelowy. Pod koniec gotowania sosu, dodać rozkruszoną mozzarellę - roztopić. Zalać sosem - zapiec w temperaturze 190C (30 min).
Smacznego!
Pycha :] Uwielbiam kalafior, a sos a'la beszamel i ciągnący się ser - chyba jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł, nic dodać nic ująć tylko zajadać ;]
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz tymi kulinarnymi specjałami :-) Zjadłoby się!
OdpowiedzUsuń