Mini szarlotki o czekoladowym smaku
Składniki:
ciasto:
- 20g kakao
- 140g maki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 30g cukru
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- łyżka gęstej śmietany
nadzienie:
- 600g jabłek
- 15g masła
- 1/2 łyżeczki cynamony
- szczypta kardamonu
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 rozwałkować i wyciąć kółka, włożyć do papilotek i nakłuć widelcem.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć np. kwiatki, którymi przykryjemy nadzienie. Całość włożyć na 30 min. do lodówki.
Nadzienie
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plasterki. Usmażyć na maśle na niewielkim ogniu z przyprawami od czasu do czasu mieszając.
Ostudzić, dodać czekoladę - wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180C - podpiec ciasto w papilotkach przez 15min.
Nałożyć nadzienie, przykryć wyciętymi kwiatkami, posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec przez ok. 35min.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Świetny pomysł..
OdpowiedzUsuńurocze są! :) i smaczne na pewno!
OdpowiedzUsuń