Kąski drobiowe przekładane pieczarkami z puree z cukinii
Składniki:
przekładane kąski:
- 500g filetów z podudzi kurczaka (6 sztuk = 3 porcje)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka Vegety
- 5 pieczarek
- 1/2 czerwonej cebuli
- oliwa
- sól, pieprz
- starty ser żółty
puree z cukinii:
- 2 średnie cukinie (ok. 650g)
- 3/4 cebuli czerwonej
- niepełna łyżeczka suszonej bazylii (lub pęczek świeżej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 30g masła
- sól, pieprz
Z oliwy, papryki, pieprzu, chilli i Vegety przygotować marynatę - obtoczyć w niej kąski z podudzi. 3 sztuki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posiekać cebulkę, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki - podsmażyć. Wyłożyć farsz na kąski.
Posypać startym żółtym serem:
Przykryć pozostałymi kąskami, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 60min.
Puree z cukinii:
Cebulkę obrać i posiekać - zeszklić na oliwie.
Odciąć końcówki z cukinii, pokroić na niewielkie kawałki - dodać do cebulki, chwilę podsmażyć.
Dodać mleko i przyprawy - dusić do miękkości (ok. 10min.)
Dodać masło, zmiksować.
(jeśli puree będzie za rzadkie, odparować wodę gotując na niewielkim ogniu)
Przed podaniem można zapiec przez 15min.
Smacznego!
bardzo ciekawy pomysł:) chyba wypróbuję go w domu:)
OdpowiedzUsuńU mnie na pewno jeszcze się pojawi,bo rodzince smakowało :D
Usuń