Dziś na obiad przekładaniec naleśnikowy :-)
Składniki:
- 3 naleśniki
- 500g odtłuszczonej łopatki lub szynki
- 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki majeranku
- OPCJONALNIE: ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 cebulki
- 1 łyżeczka cukru
- 70g startego żółtego sera
- 20g masła
- 30g mąki
- 250g mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Z masła, mąki, mleka, soli i pieprzu przygotować sos beszamelowy.
W nasmarowanym naczyniu do tarty ułożyć 1 naleśnik.
Mięso zmielić z przyprawami - jeśli było mrożone, można chwilkę podsmażyć, by odparować wodę.
Wyłożyć na naleśnik, posypać serem, polać odrobiną sosu beszamelowego.
Przykryć kolejnym naleśnikiem.
Cebulkę i marchewkę pokroić w cienkie krążki.
Zeszklić cebulkę na oliwie z dodatkiem cukru. Dodać marchewkę - chwilę podsmażyć. Wyłożyć na drugi naleśnik:
przykryć trzecim i zalać pozostałym sosem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 60min.
Smacznego!
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń