Co zrobić z paruchami, które nam zostały z poprzedniego obiadu?
Zapiec w sosie...
/makaron lub ryż zamiast pyz na parze też dadzą radę/
Składniki:
- pyzy na parze
- 500g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczki bazylii
- oliwa
- 30g masła
- 30g mąki
- 1 ząbek czosnku
- 200g pomidorów z puszki
- 170g mleka
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania
Pyzy pokroić w plasterki - ułożyć 1 warstwę w naczyniach żaroodpornych.
Wymieszać oliwę z pieprzem, Vegettą i bazylią -dodać mięso, wymieszać i usmażyć. Ułożyć na pyzach.
Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę stale miksować, by nie postały grudki.
Powoli dodać mleko, zmiksowane pomidory z czosnkiem i przyprawami - gotować 7 min. stale mieszając. Ewentualnie doprawić do smaku.
Zalać pyzy z mięsem, posypać startym serem.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 30min.
Smacznego!
Dawno nie jadłam pyz choć bardzo je lubię.Ten przepis trafia do ulubionych!
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić! Kupuj drożdże i rób pyzy :D
Usuń