niedziela, 12 lutego 2012

Nadziane babeczki francuskie w kolorowych wdziankach

Sobotnia domowa 'cukiernia' wyprodukowała ulubione babeczki Małżula, ale dla odmiany w kolorowych wdziankach i z serowym kapelusikiem. Kolorowe babeczki na pewno przypadną do gustu naszym pociechom - nawet Tadki-niejadki chętnie po nie sięgną :))


Zachęcam do zagłosowania na moje babeczki tutaj- głosując możecie wygrać nagrodę dla siebie :)


Sładniki:
  • 300g ciasta francuskiego (1/4 porcji)
  • 250g mleka
  • 250g śmietany
  • 140g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z połowy cytryny

 
polewa śmietankowa:



  • 50g cukru pudru
  • 80g białej czekolady
  • 50g masła
  • 300g twarożku sernikowego
  • 30g świeżego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny



Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki.

Włożyć do natłuszczonej formy do muffinek.




nadzienie budyniowe:

Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.

Dodać cynamon i skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]


Wyciągnąć skórkę, wlać budyń do foremek, nie wypełniając po brzegi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 20min.

polewa śmietankowa:

Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.


Żelatynę namoczyć w soku pomarańczowym (5min.), następnie rozpuścić w gorącej kąpieli - przestudzić.

Dodać twarożek, sok pomarańczowy z żelatyną i cukier - zmiksować.

Polać upieczone i wystudzone babeczki.






Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Za oknem biało, to choć w domu na stole niech będzie kolorowo :)

      Usuń
  2. piękne, kolorowe, takie wiosenne i pewnie pyyyyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkimi sposobami próbuję przywołać wiosnę, ale ona uparta :PP
      Pyszne..a d... rośnie :DDDD

      Usuń
  3. az milo patrzec na takie cudenka ,od razu lepiej na duszy cos kolorowego zobaczyc:)

    OdpowiedzUsuń