Mam wielką nadzieję, że Tacie się spodoba i będzie smakował :D
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru
- 100g maki pszennej
- 40g maki ziemniaczanej
krem:
- 1 jajko
- 60g cukru
- 250g serka mascarpone
- 200g mocnej, zimnej kawy + 50g amaretto
- kakao
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać.
Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.
Ciasto wylać na papier do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika wykroić serduszka, zostawić na kilka minut do ostudzenia.
Krem:
Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min. (w temperaturze 80C)
Krem:
Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min. (w temperaturze 80C)
Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Torcik:
Namoczyć biszkopt w ostudzonej kawie wymieszanej z amaretto. Nałożyć 1/3 masy i posypać przez gęste sitko kakao.
Kontynuować w ten sam sposób z pozostałymi biszkoptami.
Torcik:
Namoczyć biszkopt w ostudzonej kawie wymieszanej z amaretto. Nałożyć 1/3 masy i posypać przez gęste sitko kakao.
Kontynuować w ten sam sposób z pozostałymi biszkoptami.
Ozdobić.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji:
jaki śliczny ten torcik!:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiejko :)
UsuńŚliczny ! Na pewno się spodoba i będzie smakował :)
OdpowiedzUsuńMam taką cichą nadzieję :)
UsuńWygląda pysznie! Sto lat dla taty:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) w imieniu Tatki :)
UsuńA czym wyłożyłaś ten tort? Co to jest za masa i jak ją zdobyć żeby on tak pięknie wyglądał?
OdpowiedzUsuńMasą cukrową. Przepis też na blogu :)
UsuńDziękuję :)