piątek, 10 lutego 2012

Zapiekanka pasterska

Dzisiaj proponuję pyszną zapiekankę pasterską - ja osobiście ją uwielbiam :)


Składniki: (4 małe foremki)

  • 300g łopatki odtłuszczonej
  • 70g cebui
  • 2 marchewki
  • 25g oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g pomidorów
  • 120g pieczarek
  • 75g białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 15g sosu Worcester
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 80g mleka
  • 15g masła
  • 120g sera żółtego

Zmielić łopatkę

Cebulę posiekać, czosnek sprasować, marchewkę zetrzeć, pomidory pokroić - poddusić na oliwie (5min)

Dodać mięso, pokrojone pieczarki, sól, pieprz, wino, sos Worcester, - dusić przez 30min.

Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli

Odcedzić, dodać ciepłe mleko i masło - zmiksować na puree.

Wyłożyć mięso do foremek żaroodpornych:



Rozsmarować puree na mięsie:


Posypać żółtym serem (najlepszy jest cheddar :))


Zapiekać w rozgrzanym do 200C piekarniku przez 25min.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz