poniedziałek, 1 października 2012

Przeplatańce orkiszowo - pszeniczne

Nie ma nic lepszego od świeżych bułeczek na śniadanie...

Składniki:

  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 260g zsiadłego mleka
  • 60g orkiszu
  • 40g pszenicy
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g oliwy

Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn.

Orkisz i pszenicę zmielić.

Do zaczynu dodać  pozostałe składniki, wyrobić ciasto.  Podzielić na 6 części.

Z każdej zrobić cienki wałeczek, podzielić na 3 części i zapleść warkocz.

Bułeczki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20- 25min. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Do takich zdrowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
    Zapisuję do zrobienia, bo plecionki wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń