Nie ma nic lepszego od świeżych bułeczek na śniadanie...
Składniki:
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 260g zsiadłego mleka
- 60g orkiszu
- 40g pszenicy
- 400g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 25g oliwy
Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn.
Orkisz i pszenicę zmielić.
Orkisz i pszenicę zmielić.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Podzielić na 6 części.
Z każdej zrobić cienki wałeczek, podzielić na 3 części i zapleść warkocz.
Bułeczki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Z każdej zrobić cienki wałeczek, podzielić na 3 części i zapleść warkocz.
Bułeczki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20- 25min.
Smacznego!
Do takich zdrowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia, bo plecionki wyglądają obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Polecam z czystym sumieniem :)
Usuń