sobota, 27 października 2012

Diabelsko czekoladowe ciasteczka z czekoladowym 'makaronem'

A na deser...nieziemsko czekoladowe ciasteczka...z czekoladowym 'makaronem' i migdałami ze specjalną dedykacją dla mojego M.

Składniki: (20 szt)
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 110g mąki
  • 80g cukru
  • 25g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 10g masła
  • 10-20g śmietany kremówki
  • płatki migdałów

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodać jajko - dalej ucierać.

Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz kakao i sól.

Dokładnie wyrobić - ciasto powinno być gładkie i lśniące.

Uformować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) - ułożyć na blaszce zostawiając ok. 3-4cm przerwy, lekko spłaszczyć.
(u mnie zmieściły się na jednej blaszce)



Upiec w nagrzanym do 190C piekarniku przez 10- 12min. 



Gdy ciasteczka wystygną, przygotować polewę:

czekoladę roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej, dodać śmietankę - gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, nałożyć szprycą na ciasteczka.

Udekorować płatkami migdałów.

Smacznego!

8 komentarzy: