A na deser...nieziemsko czekoladowe ciasteczka...z czekoladowym 'makaronem' i migdałami ze specjalną dedykacją dla mojego M.
Składniki: (20 szt)
- 75g masła
- 1 jajko
- 110g mąki
- 80g cukru
- 25g kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 10g masła
- 10-20g śmietany kremówki
- płatki migdałów
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko - dalej ucierać.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz kakao i sól.
Dokładnie wyrobić - ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Uformować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) - ułożyć na blaszce zostawiając ok. 3-4cm przerwy, lekko spłaszczyć.
(u mnie zmieściły się na jednej blaszce)
Upiec w nagrzanym do 190C piekarniku przez 10- 12min.
Gdy ciasteczka wystygną, przygotować polewę:
czekoladę roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej, dodać śmietankę - gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, nałożyć szprycą na ciasteczka.
Udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!
intensywnie czekoladowe - świetne !
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobre :)
UsuńKwintesencja czekoladowości !
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej :-)
Usuńśliczne są!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Dziękuję :)
UsuńŚwietnie wyglądają z tym "makaronem" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń