Składniki:
- 125g masła
- 100g brązowego cukru
- 80g białego cukru
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżeczek przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g mleka
- 2 jajka
- 300g mąki
Budyń:
Przygotować budyń waniliowy według tego przepisu.
Polewa:
- 180g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kakao
- 100g gorzkiej czekolady
Roztopić masło z cukrem, miodem, przyprawą i cynamonem. Chwilkę ostudzić - dodać sodę, mleko, jajka - dokładnie zmiksować.
Dodać przesianą mąkę, wymieszać na gładką masę.
Przelać do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45 min. (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).
Wystudzić.
Zimny piernik przekroić na pół żyłką - przełożyć budyniem.
Polewa:
Śmietankę zagotować z dodatkiem kakao i czekolady (do czasu uzyskania jednolitej masy)
Polać piernik - wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
MNIAM........ a wiesz,że ja akurat w ten dzień upiekłam ciacho z jabłkami i budyniem:)
OdpowiedzUsuń