Pyszna chrupiąca skórka.... wspaniały zapach.... delikatny miąższ.... czego chcieć więcej???
No może odrobina świeżego masełka...
I jak tu nie objadać się w nocy? Nie mogłam się powstrzymać :PP
- 15g drożdży
- 250g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 70g orkiszu
- 40g pszenicy
- 390g mąki
- 1 pełna łyżeczka soli
- 20g oliwy
Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn.
Pszenicę i orkisz zmielić - dodać do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto.
Uformować bochenek, zrobić 3 ukośne nacięcia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25-30min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz