czwartek, 11 października 2012

Chleb z orkiszem i pszenicą

Pyszna chrupiąca skórka.... wspaniały zapach.... delikatny miąższ.... czego chcieć więcej???

No może odrobina świeżego masełka...

I jak tu nie objadać się w nocy? Nie mogłam się powstrzymać :PP

Składniki:

  • 15g drożdży
  • 250g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70g orkiszu
  • 40g pszenicy
  • 390g mąki
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 20g oliwy

Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn.

Pszenicę i orkisz zmielić - dodać do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto.

Uformować bochenek, zrobić 3 ukośne nacięcia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25-30min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz