niedziela, 7 października 2012

Smażone pierożki z bekonem


Składniki:

ciasto:
  • 250g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1og oliwy
  • 560g mąki

farsz:
  • 600g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
  • 550g twarogu tłustego
  • 120g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa lub masło
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • odrobina mleka



Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .

Farsz:

Ser zmielić z dodatkiem mleka na gładką masę. Dodać zmielone ziemniaki.

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. 

Wymieszać ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy.

Pierogi:

Ciasto podzielić na 4 części.

Rozwałkować 1 część (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało), wykroić krążki, nałożyć farsz, skleić pierogi.

Powtórzyć z pozostałymi częściami :)

Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 3min. od wypłynięcia.

Po odcedzeniu przelać zimną wodą.

Przed podaniem zarumienić z obu stron na maśle.

Podawać ze smażoną cebulką i skwarkami z bekonu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz