Składniki:
ciasto:
- 250g ciepłej wody
- 1 jajko
- 1og oliwy
- 560g mąki
farsz:
- 600g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
- 550g twarogu tłustego
- 120g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa lub masło
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- odrobina mleka
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić do dłoni .
Farsz:
Ser zmielić z dodatkiem mleka na gładką masę. Dodać zmielone ziemniaki.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie lub maśle z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Wymieszać ziemniaki, ser, cebulkę i przyprawy.
Pierogi:
Ciasto podzielić na 4 części.
Rozwałkować 1 część (resztę zawinąć w wilgotną ściereczkę kuchenną, by nie wysychało), wykroić krążki, nałożyć farsz, skleić pierogi.
Powtórzyć z pozostałymi częściami :)
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 3min. od wypłynięcia.
Po odcedzeniu przelać zimną wodą.
Przed podaniem zarumienić z obu stron na maśle.
Podawać ze smażoną cebulką i skwarkami z bekonu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz