W dzisiejszym menu nieco odmienna forma lazanii - z warzywami i szynką
Składniki: (3 porcje)
makaron:
- 100g mąki
- 1 jajko
- odrobina wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
farsz:
- 1/2 kalafiora
- 100g szynki babuni
- 50g zielonej fasolki szparagowej
- 70g mini cebulek
- 1/2 słoika marchewki (przepis na marchewkę znajdziesz tu)
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
sos beszamelowy:
Przepis znajdziesz tu - do sosu dodaj 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 80g sera żółtego
- parmezan
Makaron:
Z podanych składników zagnieść makaron, rozwałkować i wykroić 6 płatków do lazanii.
Ugotować w osolonym wrzątku (przez ok 1 min. od wypłynięcia)
Farsz:
Kalafiora i fasolkę zblanszować w osolonym wrzątku.
Cebulki zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki.
Wymieszać wszystkie składniki farszu - doprawić:
Lasagne:
W naczyniach żaroodpornych ułożyć po 1 płatku lazanii. Wyłożyć 1/2 farszu:
Polać odrobiną beszamelu, posypać serem i przykryć kolejnym płatkiem.
Wyłożyć kolejną część farszu, zalać beszamelem i posypać parmezanem.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35min.
Smacznego!
Super pomysł na obiad pełen warzyw! Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Cała przyjemność po mojej stronie - cieszę się Basieńko, że przypadł Ci do gustu :D
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Zdecydowanie dla mnie! Wygląda obłędnie!!!!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję! :-)
Usuńchyba kiedyś wproszę się do Ciebie na obiad ;) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńJak to 'chyba'? Jak to 'kiedyś' :D Musisz ustalić termin i JUŻ :DDDD
UsuńSamo zdrowie, pyszne zdrowie :-)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń