niedziela, 14 października 2012

Placuszki kapuściano - marchewkowe

Wspaniałe placuszki z białej kapusty i marchewki - smaczna i mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Składniki:
  • 700g białej kapusty
  • 250g marchewki
  • sól
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • mąka

Kapustę cienko poszatkować i obficie posypać solą - wgnieść sól w kapustę; odstawić, aż zmięknie.

Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Kapustę opłukać, porządnie wycisnąć.

Dodać marchewkę, jajka, natkę oraz zmielony anyż - wymieszać

Dosypać ok. 2 łyżki mąki - mieszanka konsystencją powinna przypominać placki ziemniaczane (jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąkę)

Smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe (w razie potrzeby, można podgrzać w piekarniku)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. O kurcze, ale fajne. Nigdy bym na to nie wpadła.U mnie do kapusty koniecznie kminek! Inaczej mój brzuch eksploduje:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. I koniecznie dodaj przepis do konkursu: http://urodaizdrowie.pl/konkurs-kulinarny-ze-sklepem-multi-com-pl.!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Powiem tak: na pewno nic się nie stanie, jeśli go nie dasz, jednak namawiałabym do dodania choćby pół gwiazdki - zarówno ja, jak i Młody nie jesteśmy fanami anyżkowych smaków, a zjedliśmy placuszki ze smakiem. Nie było go mocno czuć, a nadał 'szlifu' placuszkom :)

      Usuń