Wspaniałe placuszki z białej kapusty i marchewki - smaczna i mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych
Składniki:
- 700g białej kapusty
- 250g marchewki
- sól
- 3 jajka
- natka pietruszki
- 1 gwiazdka anyżu
- mąka
Kapustę cienko poszatkować i obficie posypać solą - wgnieść sól w kapustę; odstawić, aż zmięknie.
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Kapustę opłukać, porządnie wycisnąć.
Dodać marchewkę, jajka, natkę oraz zmielony anyż - wymieszać
Dosypać ok. 2 łyżki mąki - mieszanka konsystencją powinna przypominać placki ziemniaczane (jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąkę)
Smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe (w razie potrzeby, można podgrzać w piekarniku)
Smacznego!
O kurcze, ale fajne. Nigdy bym na to nie wpadła.U mnie do kapusty koniecznie kminek! Inaczej mój brzuch eksploduje:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję! Z kminkiem pewnie będą równie pyszne :-)
UsuńI koniecznie dodaj przepis do konkursu: http://urodaizdrowie.pl/konkurs-kulinarny-ze-sklepem-multi-com-pl.!!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOoo, dziękuję za zaproszenie do konkursu :-D
Usuńten anyż to konieczny??
OdpowiedzUsuńPowiem tak: na pewno nic się nie stanie, jeśli go nie dasz, jednak namawiałabym do dodania choćby pół gwiazdki - zarówno ja, jak i Młody nie jesteśmy fanami anyżkowych smaków, a zjedliśmy placuszki ze smakiem. Nie było go mocno czuć, a nadał 'szlifu' placuszkom :)
Usuń