niedziela, 7 października 2012

Kaczka w pomarańczach z jabłkami i żurawiną

Mimo, iż nie jestem wielką fanką połączeń owocowo-mięsnych, dodanie owocków do kaczki to strzał w 10!

Składniki: (dla 2 osób)
  • u mnie 1/2 kaczki, jednak ZDECYDOWANIE bardziej polecam same piersi z kaczki, ponieważ na nogach jest tyle mięsa, co kot napłakał)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
  • masło
  • 2 jabłka
  • 50g suszonej żurawiny
  • 2 jabłka
  • 1 słodka pomarańcza

Kaczkę dokładnie oskubać (najlepiej pęsetą) i umyć.

Z oliwy, soli, pieprzu i majeranku zrobić marynatę - dokładnie wysmarować kaczkę. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Zarumienić kaczkę z obu stron na rozgrzanym maśle.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z sosem powstałym z obsmażania.

Obłożyć plastrami pomarańczy, posypać żurawiną - przykryć. Piec w nagrzanym do 190C piekarniku przez 60-80min.

Następnie odkryć i piec kolejną godzinę (po ok. 30min dodać pokrojone na cienkie plasterki jabłka).

Podczas pieczenia podlewać kaczkę sosem, który powstaje w czasie przygotowywania potrawy.

Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz