Przepyszne piersi z kaczki w sosie gruszkowym przygotowane przez mojego M.
prawie według przepisu Jakubiaka ;-)
Składniki:
- 4 piersi kacze
- suszony majeranek
- sól
- czerwone wino (wytrawne)
- jeden rozłupany goździk
- 3 słodkie gruszki
- kawałek świeżego imbiru
- skórka z limonki
Pierś umyć, naciąć skórę na krzyż - natrzeć solą i majerankiem.
Zalać winem (cała pierś powinna być zanurzona), dodać goździka - odstawić na co najmniej 12 godz.
Pierś przełożyć na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu) - smażyć ok. 10 min. Następnie obrócić i obsmażyć z drugiej strony - ok. 5 min.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z winem, w którym pierś się marynowała - piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30 min.
Na tłuszczu wytopionym z kaczki króciutko obsmażyć gruszki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem startego imbiru (1 łyżeczka) i skórki z limonki.
Podawać pierś z gruszkami.
Smacznego!
myślę, że smakowała by mi ;-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo soczysta i aromatyczna, a gruszki ... poezja!
UsuńWitam serdecznie Mam pytanko odnośnie marynowania, czy odstawić piersi do lodówki na te min. 12 h?
OdpowiedzUsuńTak, tak - do lodówki :)
UsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Już pływają w lodówce ;-) Jeżeli będą tak udane, jak Pani przepis pt."Puszysty sernik", będę zachwycona :-) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń