sobota, 13 października 2012

Kacze piersi w sosie gruszkowym

Przepyszne piersi z kaczki w sosie gruszkowym przygotowane przez mojego M. 
prawie według przepisu Jakubiaka ;-)

Składniki:
  • 4 piersi kacze
  • suszony majeranek
  • sól
  • czerwone wino (wytrawne) 
  • jeden rozłupany goździk
  • 3 słodkie gruszki
  • kawałek świeżego imbiru
  • skórka z limonki


Pierś umyć, naciąć skórę na krzyż - natrzeć solą i majerankiem.

Zalać winem (cała pierś powinna być zanurzona), dodać goździka - odstawić na co najmniej 12 godz.

Pierś przełożyć na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu) - smażyć ok. 10 min. Następnie obrócić i obsmażyć z drugiej strony - ok. 5 min.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z winem, w którym pierś się marynowała - piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 30 min.

Na tłuszczu wytopionym z kaczki króciutko obsmażyć gruszki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem startego imbiru (1 łyżeczka) i skórki z limonki.

Podawać pierś z gruszkami.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. myślę, że smakowała by mi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo soczysta i aromatyczna, a gruszki ... poezja!

      Usuń
  2. Witam serdecznie Mam pytanko odnośnie marynowania, czy odstawić piersi do lodówki na te min. 12 h?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Już pływają w lodówce ;-) Jeżeli będą tak udane, jak Pani przepis pt."Puszysty sernik", będę zachwycona :-) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń