wtorek, 16 października 2012

Barszcz z uszkami

Co prawda do Wigilii jeszcze sporo czasu, ale kto powiedział, że barszcz nie może zagościć na stole w dzień powszedni? :P

Dziś u mnie w wersji z uszkami



Składniki:

barszcz:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 450g buraków
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • 900g bulionu (doprawionego)
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamico

Cebulę i czosnek posiekać, dodać pokrojone buraki i ziemniaka - podsmażyć na rozgrzanym maśle.

Dodać bulion i przyprawy - gotować na 'wolnym gazie' przez ok. 40 min.

Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyraźnie czuć słodycz buraków!

Podawać z uszkami.

Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś...! :) Niech już będą święta! :)) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się tak świątecznie zrobiło ;) Barszcz to moje ulubione wigilijne danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moja ulubiona zupa .I musi być mocno pieprzna! :P Jami jami!

    OdpowiedzUsuń
  4. na to danie czekam cały rok, mniammmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Widzisz...a u mnie wigilia w październiku :))))

      Usuń
  5. uwielbiam taki barszczyk, jedna z najlepszych zup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszczyk z reguły jakoś tak imprezowo mi się kojarzy :)

      Usuń
  6. ale mi narobiłaś apetytu właśnie na taki barszczyk!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten barszcz ze smażonych buraków jest naprawdę wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń