Chrupiąca otoczka soczystego farszu - tak krótko można podsumować dzisiejsze danie - naleśniki z warzywami :)
Składniki:
naleśniki:
- 170g mąki
- 200g mleka
- 200g wody
- 1 jajko
- oliwa
- szczypta soli
Farsz: (4 szt.)
- 100g żółtej fasolki szparagowej
- 90g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 150g pomidorków koktajlowych
- 150 - 200g sosu beszamelowego
- 100g sera żółtego - pokrojonego w cieniutkie paseczki
- sól
- 1,5-2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
Naleśniki:
Zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 15 min.
Usmażyć z obu stron.
Farsz:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na małe kawałki (1-1,5cm).
Cebulkę posiekać, zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Pomidorki przekroić na pół.
Przygotować odpowiednią ilość sosu beszamelowego.
Wymieszać warzywa s sosem i 70g sera - doprawić. [farsz nie powinien być zbyt suchy - w razie potrzeby dodać beszamelu]
Zawinąć farsz w naleśniki, usmażyć na chrupko na patelni z jednej strony.
Następnie przewrócić, posypać pozostałym serem i usmażyć drugą stronę.
Podawwać na ciepło.
Smacznego!
lubie wszystko co chrupiace, to wyglada zachecajaco :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz chrupkie rzeczy, to te naleśniki na pewno Ci zasmakują :)
Usuń