sobota, 27 października 2012

Chrupiące naleśniki z nadzieniem warzywnym

Chrupiąca otoczka soczystego farszu - tak krótko można podsumować dzisiejsze danie - naleśniki z warzywami :)



Składniki:
naleśniki:

  • 170g mąki
  • 200g mleka
  • 200g wody
  • 1 jajko
  • oliwa
  • szczypta soli


Farsz: (4 szt.)

  • 100g żółtej fasolki szparagowej
  • 90g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 100g sera żółtego - pokrojonego w cieniutkie paseczki
  • sól
  • 1,5-2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii


Naleśniki:




Zmiksować wszystkie składniki, odstawić na 15 min.




Usmażyć z obu stron. 




Farsz:




Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na małe kawałki (1-1,5cm).




Cebulkę posiekać, zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.




Pomidorki przekroić na pół.




Przygotować odpowiednią ilość sosu beszamelowego.




Wymieszać warzywa s sosem i 70g sera - doprawić. [farsz nie powinien być zbyt suchy - w razie potrzeby dodać beszamelu]





Zawinąć farsz w naleśniki, usmażyć na chrupko na patelni z jednej strony.




Następnie przewrócić, posypać pozostałym serem i usmażyć drugą stronę.




Podawwać na ciepło.




Smacznego!


2 komentarze:

  1. lubie wszystko co chrupiace, to wyglada zachecajaco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz chrupkie rzeczy, to te naleśniki na pewno Ci zasmakują :)

      Usuń