środa, 24 października 2012

Lasagne z warzywami i szynką

W dzisiejszym menu nieco odmienna forma lazanii - z warzywami i szynką


Składniki: (3 porcje)
makaron:
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • odrobina wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
farsz:
  • 1/2 kalafiora
  • 100g szynki babuni
  • 50g zielonej fasolki szparagowej
  • 70g mini cebulek
  • 1/2 słoika marchewki (przepis na marchewkę znajdziesz tu)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
sos beszamelowy:
Przepis znajdziesz tu - do sosu dodaj 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

  • 80g sera żółtego
  • parmezan


Makaron:

Z podanych składników zagnieść makaron, rozwałkować i wykroić 6 płatków do lazanii.

Ugotować w osolonym wrzątku (przez ok 1 min. od wypłynięcia)

Farsz:

Kalafiora i fasolkę zblanszować w osolonym wrzątku.

Cebulki zarumienić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Szynkę pokroić w cienkie paseczki.

Wymieszać wszystkie składniki farszu - doprawić:



Lasagne:

W naczyniach żaroodpornych ułożyć po 1 płatku lazanii. Wyłożyć 1/2 farszu:


Polać odrobiną beszamelu, posypać serem i przykryć kolejnym płatkiem.

Wyłożyć kolejną część farszu, zalać beszamelem i posypać parmezanem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35min.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Super pomysł na obiad pełen warzyw! Dziękuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie - cieszę się Basieńko, że przypadł Ci do gustu :D
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Zdecydowanie dla mnie! Wygląda obłędnie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba kiedyś wproszę się do Ciebie na obiad ;) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to 'chyba'? Jak to 'kiedyś' :D Musisz ustalić termin i JUŻ :DDDD

      Usuń