niedziela, 3 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki gruntowe trwa, więc czas najwyższy zrobić ogóraski małosolne :)


Składniki:
  • 1kg małych, twardych ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku (można dać więcej)
  • dobrze jest dodać liść i kawałek korzenia chrzanu, jeśli mamy (zapewni ogórkom twardość, ale bez tego dodatku też wychodzą dobre :))
  • pęczek kopru z kwiatami (baldachami)
  • 2 łyżki soli  (najlepsza jest kamienna)
  • 2l wody

Ogórki wyszorować szczoteczką, odciąć obie końcówki.

Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej sól i  pozostawić do ostygnięcia.

Gliniany garnek (jeśli nie mamy wystarczy duży słoik) wyłożyć koprem (ew. dodać chrzan), ułożyć ciasno(!) ogórki.

Pomiędzy ogórki powtykać ząbki czosnku.

Zalać letnią wodą, położyć na ogórki talerzyk i przytrzasnąć np. kamieniem (do mojego garnka idealnie pasuje słoik, który napełniam wodą). Przykryć i odstawić na ok. 24-30h. 

[WAŻNE, by ogóreczki nie pływały luźno w zalewie, ponieważ zrobią się miękkie] 

Po upływie w/w czasu sprawdzamy, czy ogóreczki są gotowe - powinny zmienić kolor na hmm... lekko oliwkowy, w środku powinny być prawie surowe.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ogórki kupione czy już swoje? U mnie jeszcze sezon ogórkowy nie rozpoczęty..a z chęcią zjadłabym takiego małosolnego ogóreczka..mniam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, niestety nie mam u siebie w ogrodzie ogórków :( Może w następnym roku...kto wie :))

      Usuń
  2. I już mam wyjaśnione dylematy na temat ogórków i już wiem dlaczego moje lekko miękkie i jakiej soli powinnam użyć itd:P Dzięki!

    OdpowiedzUsuń