poniedziałek, 13 lutego 2012

Rogata pizza

Dzisiaj przekornie, niestandardowo - rogata pizza :)



Składniki:
ciasto:


  • 350g mąki pszennej
  • 180g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
sos bazyliowy:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta pieprzy cayenne
  • kilka listków świeżej bazylii
pizza:
  • 100g cebuli
  • 450g pieczarek
  • 200g żółtego sera
  • 125g mozzarelli
  • cząber
  • tymianek

Sos:

Z pomidorów usunąć gniazda (ja tym razem użyłam zamiast pomidorów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego, który robiłam pod koniec lata ze swoich pomidorów).

Cebulę zmiksować z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory i przyprawy - gotować pod przykryciem ok. 15min (aż zgęstnieje).

Pod koniec gotowania dodać świeżą bazylię.

Przed polaniem pizzy można sos przetrzeć.

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.

Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek.

Pizza:

Cebulę pokroić w talarki - poddusić podlewając wodą.

Dodać pokrojone pieczarki, dusić.

Ciasto naciąć z brzegów, położyć na każdym naciętym kawałku kosteczkę mozzarelli, zawinąć.




Posmarować pizzę sosem, wyłożyć cebulkę i pieczarki, oprószyć przyprawami, posypać startym serem.




Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (na dolnej szynie) przez ok. 15min.




Smacznego!

4 komentarze: