niedziela, 5 lutego 2012

Panna cotta w sosie malinowym

Pyszna, delikatna panna cotta o aromacie wanilii  :)

Składniki:
  • 200g mleka 3,2%
  • 200g śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 60g cukru
  • 1 laska wanilii
sos malinowy:
  • 250g malin (maliny miałam zamrożone ze swojego ogródka ;))
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru żelującego

Żelatynę zalać wodą - zostawić do namoczenia na ok. 5min.

Przepołowić laskę wanilii - wyskrobać ziarenka.

Mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii wymieszać - zagotować.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do gorącego mleka ze śmietanką (cukrem i wanilią). Dokładnie wymieszać.

Zalać do foremek (należy zalać po sam brzeg) - odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


[by panna cotta bez problemu 'wyskoczyła' z foremek, można na chwilkę wstawić do gorącej wody]

Sos malinowy:

Maliny zagotować z cukrem waniliowym i cukrem żelującym.

(można przetrzeć przez gęste sito, by pozbyć się pestek)

Smacznego!

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15min.
Całkowity czas: ok. 8h

12 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię...
    ale apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. panna ma kota ? ;) nie jadłam ale smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd że niektórzy robią to z torebki :P
    Najprostszy i TAKI pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robilam ale mysle ze warto, podam z moim ulubionym sosem malinowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto! Jest delikatna w smaku, a jaka pyszna....

      Usuń
  6. Dzięki za super przepis-już na pewno nie będę kupować torebek (moje dzieci uwielbiają) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń