środa, 8 lutego 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Szpinakowe szaleństwo w roli głównej :)

Składniki:
Ciasto:
  • 230g mąki
  • 140g mleka
  • 140g wody
  • 1 jajko
  • 15g oliwy
  • szczypta soli


Farsz:
  • 450g szpinaku
  • 220g białego sera
  • 1 serek topiony
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu



Naleśniki:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać robotem kuchennym, odstawić na 10min. (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę mąki).

Usmażyć na patelni z obu stron.





Farsz:


Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle.


Dodać szpinak - podsmażyć.


Sprasować ząbek czosnku, dodać do szpinaku wraz z serem i serkiem topionym - dusić, aż serek się rozpuści.


Doprawić.


Na każdy naleśnik położyć 2-3 łyżki farszu - zawinąć jak krokieta. Opanierować w jajku i bułce tartej - obsmażyć na złoto na patelni.





Smacznego!

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30min.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie ;) Uwielbiam szpinak w naleśnikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. ...jejku ale pyszne naleśniki, poproszę jednego na kolacyjkę ? :). Apetycznie wyglądają. Uwielbiam szpinak i naleśniki :). Jedzenie jest boskie! :).

    OdpowiedzUsuń
  3. jak szpinak i czosnek, to musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń