czwartek, 23 lutego 2012

Kremowa zupa ze świeżego ogórka

Uwielbiam tą aromatyczną zupę, więc pojawia się u mnie w kilku odsłonach :)


Składniki:
  • 50g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • 250g świeżego ogórka
  • 50g sałaty lodowej
  • 700g wody
  • 50g ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 100g śmietany
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Posiekać cebulkę i czosnek - poddusić na oliwie.

Dodać pozostałe składniki (oprócz koperku, pietruszki i śmietany).

Gotować w temperaturze 90C przez 15min.

Dodać śmietanę - zagotować (1min.)

Dodać koperek i natkę - zmiksować.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. To coś dla mnie :) Pozdrawiam i zapraszam też do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uWIELBIAM TĄ ZUPKĘ CHOCIAŻ WIELE osób stroni od niej..
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie rozumiem dlaczego wiele osób od niej stron, bo jest przepyszna! :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, i tak rozgrzewająco

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku! Jaka pyszna jest ta zupa! To chyba najlepsza ogórkowa jaką jadłam! Całe szczęście że zrobiłam z podwójnej porcji :-) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń