Zima się kończy, ale wciąż wieje chłodem, więc trzeba się rozgrzać - moja dzisiejsza propozycja to pikantna zupa z dyni (dzisiejsza wersja jest wersją 'light' mojej ulubionej zupki dyniowej, ze specjalną dedykacją dla moich Chłopaków tzn. odrobiną chilli)
Składniki:
- 100g cebuli
- 1, 2 ząbki czosnku
- 500g dyni [oczywiście z mojego ogródka]
- 1/2 marchewki
- 700g bulionu
- 15g imbiru
- szczypta sproszkowanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól, pieprz
Do dekoracji:
śmietana, prażone pestki dyni, pietruszka
Usmażyć na patelni 1 cebulę i czosnek (1, 2 ząbki)
Dodać dynię (bez pestek) i marchewkę. Smażyć ok. 5 min.
Dodać bulion, maggi, starty imbir, chilli, sól, pieprz - gotować aż będzie miękkie.
Zmiksować, podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego!
Looks delicious and healthy! Hope you're having a great weekend!!!
OdpowiedzUsuńKristin x
Thank you, Kristin :-)
OdpowiedzUsuńAlmost every weekend is great because these are free days :DD and I almost feel the spring :)))